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MORE INFORMATION 
 
 
 
Information on this topic can be 
accessed through Ecology’s 
Web site. The address is: 
http://www.ecy.wa.gov/program
s/swfa/.   
 
You can access the regulation 
at: 
http://www.ecy.wa.gov/biblio/wa
c173351.html. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Contact information 

Cole H. Carter 
Senior Hydrogeologist 
Waste 2 Resources Program 
(509) 329-3609 
cole.carter@ecy.wa.gov 
 
 
Special accommodations 

If you need this document in a 
format for the visually impaired, 
call the Waste 2 Resources 
Program at (360) 407-6900. 
 
Persons with hearing loss, call 
711 for Washington Relay 
Service. Persons with a speech 
disability, call 877-833-6341. 

 
 
 

Assessment Monitoring- for 
Chapter 173-351 WAC 
Landfills 
 
Q: What is assessment monitoring? 
A: Assessment monitoring is a groundwater monitoring program 
that may be required if detection monitoring shows increasing 
concentrations of constituents. It includes sampling for 
additional constituents as discussed below. Assessment 
monitoring is a provision of chapter 173-351 WAC, Criteria For 
Municipal Solid Waste Landfills. 
 
Q: When is assessment monitoring required? 

A: Assessment monitoring is required if analyses indicate there 
is a statistically significant increase over background for one or 
more of the constituents listed in Appendix I of chapter 173-351 
WAC. Analysis of samples for constituents listed in Appendix I 
and Appendix II of the regulation is part of detection monitoring 
at the landfill. 
 
Q: What is a statistically significant increase? 
A: Statistical analysis of groundwater data is required with each 
sampling event under the regulation. Recent constituent values 
are compared with background values using statistical 
procedures specified in the operating permit and/or sampling 
and analysis plan. A statistically significant increase means that 
the value of a constituent is larger than what would be expected 
from past data variability. The statistical procedure will 
determine if the increase is statistically significant. Refer to the 
second paragraph in section 4.3 of the EPA’s Unified Guidance. 
(Statistical Analysis of Groundwater Monitoring Data at RCRA 
Facilities – Unified Guidance, EPA 530-R-09-007, March 
2009). 
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Q: Can I avoid going to assessment monitoring even if my results show a 
statistically significant increase? 
A: Yes, if it can be demonstrated that a source other than the landfill caused the contamination 
or that the statistically significant increase resulted from an error in sampling, analysis, 
statistical evaluation, or natural variation in groundwater quality. Consult the EPA’s Unified 
Guidance if resampling is part of the demonstration. 
 
Q: What are the time limits associated with starting assessment monitoring? 
A: A groundwater report must be submitted to Ecology and the jurisdictional health department 
within 60 days after receipt of analytical data from detection monitoring. The statistical 
analysis is a component of the report, so it must be completed within the 60-day period. 
 
From the time that a statistically significant increase is noted, you have: 

• 14 days to send a notice of a statistically significant increase to the jurisdictional health 
department and put a notice in the operating record. 

• 90 days to demonstrate that a source other than the landfill caused the contamination, or 
to establish an assessment monitoring program. 

 
Q: What does the assessment monitoring program require? 
A: Assessment monitoring includes sampling for the full set of constituents listed in 
Appendix III of chapter 173-351 WAC. 
 
For the assessment monitoring program, the following is required: 
 

• Sample each downgradient well for the full set of Appendix III constituents within 90 
days of noting a statistical increase. 

• If any Appendix III constituents are detected, sample all wells four times within a 180-
day period. At least one month must pass between each sampling event. Analyze for just 
the Appendix III constituents that were detected during the initial Appendix III sampling 
to establish background levels. Notify the JHD constituents have been detected and 
place the notice in the operating record. 

• Within 90 days of the last Appendix III background sampling event, and quarterly 
thereafter, resample all wells for all Appendix I and II constituents and any previously 
detected Appendix III constituents. 

• As long as the facility remains in Assessment Monitoring, resample for the full set of 
Appendix III constituents annually in all downgradient wells or an approved subset of 
wells. [Note: the wording in WAC 173-351-430 (2) contains an error and incorrectly 
states that resampling for the full set of Appendix III constituents has to occur 
quarterly.]. 
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Q: What happens next? 
A: The constituent values and statistical results determine the next steps: 

• If concentrations for all Appendix III constituents are at or below background values for 
two consecutive events, you can return to detection monitoring if you receive approval 
from the jurisdictional health department. 

• If Appendix III constituents are above background but below groundwater-protection 
standards (chapter 173-200 WAC), you must continue to include previously detected 
Appendix III constituents in the quarterly sampling. 

• If one or more Appendix III constituents are detected at statistically significant levels 
above the protection standard, the site is in corrective action. You must notify the 
jurisdictional health district, Ecology, and all appropriate local government officials 
within 14 days and do the following: 

o Install additional monitoring wells and characterize the chemical composition, fate 
and transport, and rate and extent of contamination in all groundwater flow paths. 
At least one new well must be installed at the facility boundary in the direction of 
contaminant migration. This well must be sampled four times within a 180-day 
period to establish a background for Appendix III contaminants as discussed above. 

o Notify land owners or people who reside on the land that overlies the 
contaminant plume if any contaminants have migrated off-site. 

o Initiate an assessment, selection, and implementation of corrective measures as 
required by the Model Toxics Control Act (chapter 173-340 WAC). 

o Continue assessment monitoring as usual. 
 
Q: Can the assessment monitoring program be modified? 
A: The owner can propose deleting or changing groundwater monitoring constituents or an 
appropriate subset of wells to be sampled. In order for the modification to be considered you 
must demonstrate suitable hydrogeology and chemical characteristics, in accordance with 173-
351-450 WAC. There is no provision in the regulation to change the frequency of the 
assessment monitoring. It remains quarterly. 
 
Q: Who should I contact if I have other questions? 
A: Talk to the environmental compliance person with your jurisdictional health department or 
the hydrogeologist with the Waste 2 Resources Program in the regional Department of 
Ecology office. 
 

Information on this topic can be accessed through Ecology’s Web site. 
The address is: http://www.ecy.wa.gov/programs/swfa/.   
You can access the regulation at: 
http://www.ecy.wa.gov/biblio/wac173351.html. 
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